Neadekvatnog unosa:
• vegani,
• vegetarijanci,
• celijakija,
• gubitak apetita
Povećanih potreba:
• deca i adolescenti u fazi intenzivnog rasta i razvoja,
• trudnice,
• osobe sa dijabetesom,
• sportisti,
• osobe izložene stresu i povećanom fizičkom i psihičkom naprezanju,
• osobe koje često konzumiraju alkohol, rafinisane šećere, kafu,
• rekonvalescenti posle preležanih infektivnih oboljenja ili hirurških intervencija,
• hronični bolesnici
Loše apsorpcije:
• osobe preko 65 godina starosti,
• osobe sa hroničnim digestivnim problemima,
• osobe koje pate od anemije usled nedostatka vitamina B12
Loše iskoristljivosti:
• hemijski oblik u kome se vitamini nalaze u hrani,
• prisustvo drugih sastojaka hrane,
• način pripreme namirnica,
• prisustvo antivitamina odnosno vitaminskih antagonista,
• interakcija sa drugom terapijom