Dodatak ishrani ne može biti zamena za uravnoteženu i raznovrsnu ishranu.

U redu
logo

Vitamin B

KOJI VITAMINI PRIPADAJU VITAMINIMA B – GRUPE?

Vitamini B - grupe su: vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (nijacin), vitamin B5 (pantotenska kiselina), vitamin B6 (piridoksin), vitamin B10 (p-aminobenzoeva kiselina) i vitamin B12 (kobalamin).

Vitamini B - grupe su rastvorljivi u vodi, imaju važnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja i smanjenju rizika za nastanak bolesti. U organizmu čoveka, vitamini B – grupe su najčešće koenzimi enzima koji regulišu mnogobrojne životno važne fiziološke funkcije. Koenzimi su uslovni za optimalnu aktivnost enzima.

Vitamini B – grupe se moraju unositi hranom ili u obliku dodataka ishrani.

ZAŠTO SU VAŽNI VITAMINI - B GRUPE?

Vitamini B - grupe imaju mnogobrojne životno važne uloge u organizmu čoveka.

Vitamin B1

Vitamin B1 ima važnu ulogu u metabolizmu masti i ugljenih hidrata, stvaranju energije i provođenju nervnih impulsa.

Vitamin B2 je značajan za proces stvaranja energije iz hranljivih materija (ugljenih hidrata, masti i proteina).

Vitamin B3 kao koenzim, pomaže pravilnom funkcionisanju različitih enzima, učestvuje u stvaranju energije iz hranljivih materija (nutrijenata) i učestvuje u sintezi masnih kiselina.

Vitamin B6 je uključen u metabolizam ugljenih hidrata, masti i proteina, koenzim je više od 100 enzima koji učestvuju u različitim metaboličkim procesima. Vitamin B6 je važan za pravilno funkcionisanje nervnog sistema jer je neophodan za stvaranje serotonina i drugih neurotransmitera. U sintezi hemoglobina, vitamin B6 ima značajnu ulogu.

Vitamin B12

Vitamin B12 je bitan za metabolizam folne kiseline i stvaranje energije. Od presudnog je značaja za razvoj i početnu mijelinizaciju centralnog nervnog sistema (mijelin je omotač nervnog vlakna) i održavanje funkcije centralnog nervnog sistema.

Pantotenska kiselina (vitamin B5) ulazi u sastav ključnog metaboličkog jedinjenja, koenzima A i ima nezamenljivu ulogu u metabolizmu masti, ugljenih hidrata i proteina odnosno stvaranju energije. Pantotenska kiselina učestvuje u stvaranju hemoglobina.

p-aminobenzoeva kiselina (vitamin B10) učestvuje u metabolizmu gvožđa, povećava stvaranje folne kiseline i utiče na sazrevanje crvenih krvnih zrnaca.

Kako može da nastane

nedostatak vitamina B grupe?

Saznajte više